boven de wolken

2021 actie boven de wolken – 25/02/2021 KW.be 

Tekst als bijvoegsel bij een artikel over de fotografen van Boven de Wolken in editie Brugge-Torhout en De Kust

2021 actie boven de wolken – 29/01/2021 KW.be 

Tekst in editie Brugge-Torhout en De Kust

2021 actie boven de wolken – 29/01/2021 KW.be 

Tekst in alle edities

2020 actie boven de wolken – 12/12/2020 KW Winter in Brugge

2020 actie boven de wolken – 26/11/2020 PCZ Zeeland

Birgit Verplancke maakt wolken

PREMIUM
Birgit Verplancke maakt wolken © Benny Proot

Birgit maakt 1.000 glazen wolkjes voor Boven De Wolken: “Bestellingen amper nog bij te houden”

BRUGGEGlazenier Birgit Verplancke (25) uit Brugge maakt momenteel honderden glazen wolkjes als (kerst)versiering ten voordele van de organisatie Boven De Wolken. Dat is een organisatie die fotografen uitstuurt wanneer ouders moeten afscheid nemen van hun baby. De bestellingen zijn bijna niet bij te houden en overschrijden al de 1.000. “Dit overtreft al mijn verwachtingen”, zegt ze.

2020 actie boven de wolken – 26/11/2020 Het Laatste Nieuws

Glazenier Birgit Verplancke (25) uit Brugge maakt momenteel honderden glazen wolkjes als (kerst)versiering ten voordele van de organisatie Boven De Wolken. Dat is een organisatie die fotografen uitstuurt wanneer ouders moeten afscheid nemen van hun baby. De bestellingen zijn bijna niet bij te houden en overschrijden al de 1.000. “Dit overtreft al mijn verwachtingen”, zegt ze.

Elk jaar ontwerpt restaurator en glazenier Birgit Verplancke een kerstfiguurtje voor de kerstboom. Ook dit jaar zou er ook weer eentje komen: uniek handwerk in de  traditie van elke glazenier. Maar door de coronacrisis dacht ze na over een andere invulling. Heel veel mensen hebben het immers financieel moeilijker en goede doelen voelen dat dit jaar aan hun inkomsten. “Daarom besloot ik iets voor een goed doel te doen. Een doel, waar mijn broer Wouter voor werkt.”

Wouter Verplancke is naast leerkracht ook een gedreven fotograaf  en werkt als vrijwilliger voor ‘Boven de Wolken’. Herinneringen helpen vastleggen is wat deze fotografen gratis doen. Van de vereniging, die leeft van giften, krijgen ze enkel hun kilometers vergoed. Wanneer ouders hun baby verliezen voor, tijdens of kort na de geboorte stort hun wereld in. Ze moeten afscheid nemen van hun kindje nog voor ze de kans hebben gekregen het te leren kennen. Vzw Boven De Wolken wil sterrenouders helpen dit grote verdriet te dragen door hen een professionele fotoreportage aan te bieden van hun overleden baby. Deze foto’s zijn een tastbare, prachtige herinnering aan hun sterretje en kunnen een groot verschil maken in het verwerkingsproces. 

Veertig minuten werk

“Zo werd het kerstfiguurtje dit jaar een wolkje”, vertelt Birgit. “Het is uitgevoerd in waterglas en tiffany met zilversolduur. Elk wolkje is een uniek stukje handwerk: van het uitsnijden, het schilderen tot het solderen van het haakje aan de wolk. Dat proces duurt dertig tot veertig minuten. Ik heb er nu 250 klaar, maar nog minstens 750 te gaan”, glimlacht ze. Want, de bestellingen lopen binnen. “Het overtreft mijn stoutste verwachtingen. Het loopt een beetje uit de hand, maar dat mag wel. Ik ben heel gelukkig dat de vraag zo groot is. Ik hoop iedereen zijn bestelling te kunnen afleveren voor de feestdagen.” Toch valt het op dat mensen gewoon het wolkje willen, zelfs al wordt het januari.

Vijf euro

Birgit doet dat in haar vrije tijd, want daarnaast geeft ze zelf nog les en runt ze haar eigen restauratie en glasatelier. Een wolkje kost vijf euro, waarvan er twee euro naar het goede doel gaat. De rest van het bedrag moet de materiaalkost opvangen. De wolkjes vind je in Brugge onder meer bij Chocolaterie Spegelaere en als straks de winkels misschien weer open mogen, ook bij Mien Kabba en Atelier Papageno. Meer informatie vind je ook op de website www.birgitverplancke.be. Bestellen kan op het e-mailadres daar, op de Facebookpagina of op het nummer 0474/38.51.00.

2020 actie boven de wolken – 23/11/2020 Het Nieuwsblad

2020 actie boven de wolken – 23/11/2020 De Standaard

BRUGGE

Restaurateur maakt glazen wolkjes voor het goede doel

Nu we ons huis gaan decoreren voor de feestdagen kan u misschien overwegen om een glazen wolkje te kopen. Glasrestaurateur Birgit Verplancke maakt die voor de vzw Boven de Wolken.

Maandag 23 november 2020 om 3.25 uur

Het zijn drukke dagen voor Birgit Verplancke (25). Zij werkt sinds februari als zelfstandig glasrestaurateur. Elk jaar maakt ze een kerstfiguurtje in glas, maar dit jaar gaat ze een stapje verder. Ze ontwerpt glazen wolkjes en schenkt de winst aan Boven De Wolken, de vzw die fotografen op pad stuurt naar ouders die afscheid moeten nemen van hun pasgeborene.

550 bestellingen

‘Mijn broer werkt als fotograaf voor Boven De Wolken’, zegt Verplancke. ‘Hij vertelt er eigenlijk niet zoveel over. Maar wat ik er van hoorde, greep steeds naar de keel. Het zijn moeilijke tijden en ik vrees dat de goede doelen misschien een beetje uit de boot zullen vallen. Daarom wou ik er dit jaar echt voor gaan.’

Birgit Verplancke lanceerde haar actie vorige maandag en zit ondertussen aan 550 bestellingen. Elk wolkje neemt ongeveer een half uur tijd in beslag. ‘Ik moet toegeven dat ik het wat onderschat had. Er komen veel meer bestellingen binnen dan ik durfde hopen. Maar ik krijg gelukkig veel hulp van mijn vriend en enkele vrienden die er mee hun schouders willen onder zetten. Dat ik momenteel gratis aan het werk ben? Dat klopt, maar dat deert me niet. Laat ons zeggen dat ik mijn tijd aan het goede doel doneer. En elke ambachtsman weet dat tijd zijn of haar kostbaarste bezit is.’

Verplancke startte in februari als glasdecorateur. ‘Het is een eerder onbekende stiel, maar mensen vinden toch hun weg. Misschien speelde het feit dat iedereen veel vaker thuis was in mijn voordeel. Mensen gingen zich ergeren aan een kapotte deur of een kapot raam.’

De wolkjes worden uit glasplaten gemaakt. Eerst worden ze getekend, uitgezaagd en geschilderd. Daarna gaan ze de oven in om dan met koper folie, zilversolduur en een ringetje bewerkt te worden.

2020 actie boven de wolken – 19/11/2020 Krant van westvlaanderen 

Birgit verkoopt glazen wolkjes voor in de kerstboom voor boven de wolken.

Om de volledige tekst te lezen, klik je hier

Pin It on Pinterest