IJSPEER?

zeg niet zomaar ijsbeer tegen onze ijspeer !

De ijsbeer begon zijn/haar leven tijdens een brainstormsessie in het atelier van Wietse Hyndrickx, naar aanleiding van komende kerstmarkten. Een geschetste lichaamsvorm van Wietse en poten, oogjes en oortjes van Birgit en hij was geboren: onze ijspeer! De eerste stap in de ontwikkeling is meestal de gemakkelijkste. Er dienden immers prototypes gemaakt te worden: wat kan en wat niet, wat werkt en wat niet, op hoeveel graden en hoelang moet de oven pendelen vooraleer we het gewenst resultaat verkrijgen. Zo’n periode van verfijnen kan toch vlug enkele dagen tot enkele weken in beslag nemen.

 

Voor ons is het heel erg belangrijk dat we ook iets kunnen doen voor de maatschappij. Welk project zou het worden? We willen ook niet zomaar de voor de hand liggende organisaties sponsoren. Die krijgen op andere manieren al genoeg aandacht.

 

Omdat onze ijspeer in verschillende vormen komt en onder een schijnbaar gelijkaardig uiterlijk diverse karakters schuil gaan, dachten we aan een organisatie die werkt met of voor anders validen. Het werd uiteindelijk Trefpunt STAN, een vereniging voor mensen die leven, wonen, werken met mensen met verstandelijke beperkingen.

 

De ijspeer wordt verkocht aan 15 euro inclusief btw. De productiekosten bedragen 11 euro en 4 euro, de winst, gaat integraal naar Trefpunt STAN. Net zoals mensen verschillend zijn, zijn onze ijsperen dat ook. Je kiest maar zelf de ijspeer die je het meest aanspreekt.

 

STAN is een ijspeer pur sang, met grijze oren. BART is een ijspeer met grijs haar en grijze oren. STEFAN is een ijspeer met grijs haar en roze oren en LEEN is onze ijspeer met roze oren.

 

PS. Wist je dat de Van Dale uit 1893 ijspeer omschrijft als zeldzame winterpeer?

 

STAN

BART

STEFAN

LEEN

Kick-off van het project met burgemeester Dirk De fauw

Het productie-

proces

Op wit glas wordt de vorm van de ijspeer getekend. Op zwart glas komt de tekening van de poten. Ook deze worden uitgesneden en gepolijst.

Na het polijsten worden alle onderdelen van de ijspeer gewassen en gedroogd.

De ijsperen gaan de oven in. Oren, poten en neus worden op  het witte glas gefysed.  Kleuracenten  krijgen vorm door gemalen glas.

Eens uit de oven worden mond, ogen en poten geschilderd. Het geheel gaat terug de oven in om af te bakken.

Nadat onze ijspeer afgekoeld is, wordt hij met speciale lijm voorzien van een haakje en uitgehard onder UV-licht. Onze ijspeer is nu een toffe gast!

Een groot glazen blad wordt in verschillende stukken gesneden. Daarop wordt de ijspeer getekend als vorm voor het uitsnijden. Het manueel snijden zelf gebeurt telkens weer op een andere manier. Zo zijn we zeker dat elk ijspeer uniek is en dat er geen duplicaat van bestaat. Na het zagen worden al de ijsperen één voor één gepolierd, worden ze gewassen en gedroogd. Daarna worden de oortjes, de poten en eventueel haar aangebracht en gefused in de oven. Na 24 uur bakken en na afgekoeld te zijn, schilderen we manueel de gezichtjes. Vervolgens gaan ze per 30 in de oven om 24 uur te bakken. Na hun baktijd en koelperiode worden ze van een metalen haakje voorzien en krijgen een laatste poetsbeurt. Pas dan is STAN, BART, LEEN of STEFAN klaar om te vertrekken …

 

BESTELLEN.

Aantal

9 + 7 =

Maak de rekensom en duw op ‘indienen’ om te bestellen ** Faites le calcul et pousse ‘Indienen’ (=Valider) pour commander.

Alle bestellingen worden verzonden als pakje van B-post met track and trace nummer. De kostprijs hiervoor (tot aan 10 stuks) is € 6,90. Verzendingen naar Nederland vanuit België kosten € 17,00.

Toutes les commandes sont expédiées sous forme de colis B-post avec numéro dede trace. Le prix  (jusqu’à 10 pièces): 6,90 €.

Alle bestellingen zijn betaalbaar op factuur binnen de 14 dagen – Toutes les commandes sont payables sur facture dans les 14 jours.

Pin It on Pinterest