Biografie

‘Happiness can be found even in the darkest of times. If one only remembers to turn on the light.’ (J.K. Rowling)

 

Wat ik allemaal over mezelf kwijt wil, door Birgit Verplancke

Mijn passie voor het herstellen en maken van glasramen is op een eenvoudige wijze gegroeid. Toen ik 18 was stond ik voor een moeilijke/belangrijke keuze:

  “Wat wil je worden nu je groot bent?”

Een schijnbaar eenvoudige vraag bleek voor mij een serieus probleem, want wát wou ik nu in feite gaan doen met mijn leven?

In het humaniora studeerde ik Latijn-Grieks aan het Lyceum Hemelsdaele. Hier kreeg ik een passie voor de oudheid, oude culturen en gewoonten,… kortom de geschiedenis. Tegelijkertijd nam ik lessen aan het Deeltijds Kunst Onderwijs, waar ik mijn passie voor het ontwerpen & maken van nieuwigheden ontdekte.

Al snel werd mij duidelijk dat ik niet zomaar een studiebol wou zijn. Het artistieke zou een grote rol spelen in mijn leven.

Na een lange zoektocht naar een studie met zowel een wetenschappelijke als artistieke kant kwam ik terecht aan de Universiteit Antwerpen bij de richting Conservatie-Restauratie. Na veel deliberatie besloot ik mij in te schrijven voor de Studio Glaskunst. Na de eerste les stond mijn besluit al vast: ik word glazenier.

Zo geschiedde. Na mijn 3 bachelorjaren kwam nog een Masterjaar. In dit jaar besloot ik ook zelfstandig in bijberoep te worden. Ik werd in dat jaar erkend ambachtsman en was toen ook de jongste in België(!).

Een aantal jaar later is mijn atelier gegroeid en oefen ik mijn beroep nog steeds met dezelfde passie uit. Ondertussen kreeg ik ook het Label Handmade in Brugge waar ik enorm trots op ben. Op 22-2-2020 was het dan zover: ik besloot er volledig voor te gaan en werd zelfstandige, CEO van mijn eigen bedrijf!

Soms gaat alles ook veel sneller dan gedacht. Op 27 mei 2020, midden de Corona-crisis werd mijn bedrijf een Besloten Vennootschap: BirgitConRes BV. En enkele dagen later vond ik een groter atelier. Op 15 juni 2020 begon de verhuis naar de Grasdreef 14/3 te Sint-Michiels Brugge. Net voor het bouwverlof was alles weer operationeel en konden we -mits Corona-maatregelen- feestelijk ons atelier voorstellen op zondag 30 augustus 2020.

In 2021 werd ik geslecteerd door The Michelangelo Foundation en begon ik les te geven aan Syntra-West. Naast de eigen workshops en vele opdrachten, eigenlijk een te zwaar programma, maar met de langzame ‘praktische afbouw’ van de opleiding aan de UA, de enige manier om te zorgen dat ons ambacht niet verloren gaat!

1 februari 2022 startte mijn eersewerkneemster als glazenier in opleiding. Al vlug bleek dat dit niet echt haar ding was. Na een tijd zoeken, trokken we Hannah Demaine aan, een door glas gebeten Ierse.. Nu wordt ze mijn rechterhand en begeleid ik haar tot meester glazenier.

 Ik hoop dat mijn atelier nog veel verder kan groeien en dat ik altijd met dezelfde passie glasramen kan herstellen en restaureren. Want elk object is een verhaal op zich en draagt zijn eigen geschiedenis met zich mee.

 

Pin It on Pinterest