Genieten van wat Luxe

The Fine Dining Experience

 

 

De Fine Dining Experience ....

In deze reeks kijken we naar ‘de tafel’. Vlamingen zijn ‘Bourgondiërs’ wordt dikwijls gezegd. Maar bij lekker eten, hoort ook ‘de presentatie’ van lekker eten. In dit gamma spelen we daar op in.

De WIJNSTOLP

Het idee om tot de realisatie van een wijnstolp te komen ontstond enkele jaren geleden uit gesprekken van Tire-Bouchon en verschillende Franse wijnbouwers. De beste manier om een kaas tot haar volle recht te laten komen is ze te plaatsen onder een kaasstolp. Hetzelfde geldt voor wijn. Rode wijn wordt best rechtopstaand geacclimatiseerd in de ruimte waar ze zal gedronken worden. Maar wat als het dan de warm is? Wat als er vliegjes in de wijn kruipen? Een stolp is de beste oplossing. Onder de stolp kan een geopende fles rustig ademenen. Onder een stolp neemt de fles langzaam de omgevingstemperatuur aan. Ideaal dus. De oenologie echter niet zonder het esthetische.

Daarom werd gekeken naar een samenwerking tussen verschillende ambachten in het kader van ‘Handmade in Brugge’. De glazen stolp is mondgeblazen door de Brugse glasblazerMarcel Vlamynck. Aangezien er zonder mal geblazen wordt, is elke stolp dus ook uniek.
De voet is handgekapt uit Franse witsteen door de bekende Brugse steenkapper
Pol Standaert. Het voordeel van deze volle steen is dat ze in de frigo (niet diepvries!) kan geplaatst worden. Zo zal een witte wijn of rosé wijn langer haar frisse temperatuur bewaren, zonder overkoeld te worden in een ijsemmer

Elke wijnstolp wordt ook gezandstraald met het woord ‘De Wijnstolp’ erop. Dit gebeurt door de glazenier die ook de glasraampjes maakte voor het kleinste raampje in het Gruuthuse-museum Birgit Verplancke. Dat betekent ook dat wie liever een andere tekst of logo geplaatst ziet op zijn/haar wenken kan bediend worden. Zo wordt de wijnstolp een nog individueler geschenk.

De wijn die gepresenteerd wordt bij de wijnstolp is de Galatee of Pygmalion. beide topwijn uit het Domaine Piquemal, in Espira d’Agly. Wijnen gemaakt door Marie-Pierre Piquemal, die de afgelopen jaren verschillende malen tot beste wijnbouwer van Zuid-Frankrijk en/of Roussillon verkozen werden. De wijnen zelf worden in elke gids (Dessauvage, Guide Hachette, …) of tijdschrift (Terre et Vins, Vins de France…) meermalen als uitstekend beschreven.

De wijnstolp kost 245 euro. 

Lalique LIPS

Deze schalen zijn perfect inzetbaar als drager van het voorgerecht of dessert. Maar ook als side-disch doen ze hun werk. Met een dikke knipoog naar de Franse glaskunstenaar Lalique, worden deze schaaltje aan de onderkant gezandstraald. Ideaal om gerichten in al hun puurheid te laten stralen.

Prijs per stuk btw in € 14,50. Vanaf zes stuks €10/stuk.

[/et_pb_column]

THE BOWL

Deze kom is ideaal om je ingrediënten te laten schilderen: een minimalistisch voorgerecht of een bouillabaisse, … of waarom niet een tartaar met op de gezandstraalde boorden de verschillende consumenten. Wedden dat het simpele ontwerp ieders aandacht trekt?

Prijs per stuk btw in € 14,50. Vanaf zes stuks €10/stuk.

The Bowl by Birgit

CHEESE FOR TWO

Een kaasschotel voor twee. Hoe romantisch kan het zijn. Maar ook als designstuk is het echt een topper.

Prijs per stuk btw in € 20,00

[/et_pb_column]

Pin It on Pinterest