Deuren en een Luchter

De glasramen waren gemaakt in een speciaal procédé!

Restauratie binnendeuren

 

  Soms krijg je opdrachten binnen die bij aanvang gewoon lijken. De restauratie van enkele binnendeuren, maar wanneer je eraan begint blijkt het toch iets moeilijker dan gedacht..

  De vorm van de deuren was relatief simpel. Carré werk met schildering en een sierboog onder en boven. Geen enkel probleem.
  Wanneer deze deuren wat beter bekeken werden bleek echter dat de schildering op een zeldzame manier gezet was. Hier kwam dus veel vooronderzoek aan te pas om het procédé te achterhalen en na te bootsen.

  Ook bleken de ramen erg vervuild te zijn doordat er jarenlang binnen gerookt werd.

  Tenslotte bleek dat het huis zich doorheen de loop der jaren een beetje gezet had. Wat houdt dit in? Het houtwerk werk in de loop van de tijd aangepast opdat de deuren konden gesloten worden. Ook kwamen de bovenlichten boven de deuren erg los te zitten en werden deze er gewoon in vast gesiliconeerd.

  Kortom, een hoop meer werk dan ‘zomaar’ een restauratie van enkele deuren!

   

  Daarnaast diende ook een luchter gerestaureerd te worden….

   

   Wanneer een kroonluchter binnen komt wordt deze eerst technisch onderzocht. Dit betekent dat er gekeken wordt of de elektrische bedrading en de fittingen nog in orde zijn of als deze vervangen dienen te worden. Indien nodig wordt alles gedemonteerd.

   Bij deze luchter was een volledige demontatie nodig. Alle glas-in-loodraampjes, pegels, schaaltjes en siervazen werden perfect gereinigd en ontdaan van hun nicotinelaag. Ook het frame werd gereinigd. Na de reiniging werd duidelijk dat de luchter niet grijs was, zoals oorspronkelijk gedacht, maar eerder blauwig.
   De glas-in-loodraampjes in losangepatroon werden gerestaureerd en teruggeplaatst. Slechts hierna konden de vernieuwde elektriciteitskabels aangebracht worden. 

   Pin It on Pinterest