Dag van de ambachten

2017 Dag van de ambachten  Krant van westvlaanderen door Piet Himpens

MIJN JOB

Glazenier

Birgit Verplancke (22) werkt als glazenier bij ‘Group Monument’ in Ingelmunster maar ook in zelfstandig bijberoep leeft ze zich uit in het conserveren, restaureren en creëren van glasramen. Vorig jaar is ze officieel als ‘ambachtsman’ erkend en neemt ze op zondag 26 november voor de eerste keer deel aan de ‘Dag van de Ambachten’.

‘Ze hebben gouden handen’ staat als baseline bij het logo van de ‘Dag van de Ambachten’. Bij ons bezoek aan haar atelier in Oostkamp en Brugge blijkt dat ook bij Birgit Verplancke het geval te zijn. De richting Latijn-Grieks die ze in het middelbaar volgde, vond ze wel een toffe richting waarin ze mentaal uitgedaagd werd maar ze miste toch iets praktisch. Daarom volgde ze, als hobby, nog deeltijds de richting algemeen beeldende vorming aan de stedelijke academie in Brugge. Toen ze na haar retorica moest beslissen wat ze de rest van haar leven wou doen, koos ze een combinatie van denken en doen. Het werd de richting Conservatie-Restauratie aan de Antwerpse universiteit.

“Ik wou iets anders dan schilderkunst doen”, vertelt ze. “Op voorstel van mijn vader koos ik voor ‘Glas’. Gaandeweg werd ik verliefd op dat materiaal. Ik ben erg blij dat ik gekozen heb om werken te restaureren, want vrije kunstenaar zijn is toch nog iets riskanter. Ik combineer dit graag met de creatie van nieuwe ontwerpen omdat ik zo toch nog de vrijheid heb om mezelf uit te drukken. Ik ben in september 2016 als zelfstandige gestart na het behalen van mijn bachelor diploma. Een maand later werd ik erkend als zelfstandige ‘ambachtsman’. De naam ambachtsvrouw wordt jammer genoeg nog niet gebruikt in die sector.”

“Bij Group Monument werk ik met andere glazeniers aan het restaureren van glasramen uit kerken, kapellen, gemeentehuizen enz. In mijn eigen atelier restaureer ik ook wel maar ik creëer ook nieuwe werken. Inspiratie komt op elk moment van de dag, vooral als ik geen pen en papier bij heb (lacht). Ik put vooral inspiratie uit de natuur maar af en toe keer ik terug naar schetsen die ik nog in de academie heb gemaakt. Daar haal ik dan een interessant facet uit en dat herwerk en verwerk ik tot een glasraam. In restauratie heb je minder de vrijheid om je creatief te uiten. Er moet namelijk gewerkt worden volgens de opgestelde regels van het Corpus Vitrearum en van de beroepsfederatie APROA BRK. Vandaag de dag wordt er met een breed spectrum van glassoorten en kleuren gewerkt, van antiek tot modern industrieel glas. Echt loodwerk is echter nog altijd essentieel. Tegen giftige dampen kan ik mij beschermen door voldoende persoonlijke beschermingsmaatregelen te nemen.”

Op de ‘Dag van de Ambachten’ op 26 november zal Birgit Verplancke in haar Oostkamps atelier in de Brugsestraat nr. 29 demonstreren hoe een raam gerestaureerd wordt. Je bent er welkom van 10  tot 17  uur. Tegelijk trakteert ze iedereen op een glaasje wijn uit de Winestore Tire-Bouchon van haar vader. (PH)

Pin It on Pinterest