Blijf die bewaren.

Het zou zonde zijn om mooi glasramen te verliezen. Misschien is het een idee om een mooi glasraam te restaureren.

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Vanaf de vroege Middeleeuwen wordt gebrandschilderd glas voornamelijk toegepast in kerken en kathedralen. Bekende voorbeelden zijn de Kathedraal van Chartres en de Nederlandse Sint-Janskerk te Gouda.

Brandschilderen is een van de vormen van glaskunst. Op oude wijze vervaardigd glas bevat allerlei afwijkingen zoals strepen, verschil in dikte of luchtbelletjes, waardoor de invallende lichtstralen in verschillende richtingen breken. Vooral in gekleurd glas veroorzaakt dit een levendig spel van licht. Daarom wordt dit glas gebruikt voor het vervaardigen van gebrandschilderd glas en de reparaties ervan. Modern glas vertoont geen oneffenheden en laat het licht ongehinderd door.

De oudste bewaard gebleven gebrandschilderde kerkramen zijn te zien in Augsburg (Duitsland); zij dateren van circa 1050. In Frankrijk bereikte de Middeleeuwse glazenierskunst een hoogtepunt, zoals te zien is in de kathedraal van Chartres. Hiervan ging een belangrijke invloed uit naar andere Europese landen.

Maar glasramen komen niet allen voor in kerken en kapellen maar ook in privéwoningen. Jammer genoeg schijnen ze daar de laatste jarente verdwijnen. Stukken erfgoed vliegen zomaar op het containerpark. En toch kan men die stukken herbestemmen. Het is één van de zaken waar we echt veel belang willen aan hechten: een halt toeroepen aan het verdwijnen van culureel erfgoed, maar daar hoor je zeker de komende maanden nog meer over!

Pin It on Pinterest

Share This